- Luxemburg: wandelroutes en wandelgebieden - 24 januari 2020
- Wandelen in Italië: een introductie - 25 oktober 2019
- Wandelen en fietsen in de Eifel: tips en praktische info - 30 augustus 2019
Overname
Het overnemen van teksten op andere websites is in principe niet toegestaan. Heel incidenteel gaan we hier wel mee akkoord, maar doorgaans alleen in ruil voor een financiële vergoeding.
Werkstukken
Scripties en werkstukken vormen een grijs gebied. Ik heb er geen moeite mee dat studenten en scholieren Tweevoeter als informatiebron gebruiken, zolang hun scriptie of werkstuk maar niet op internet wordt gepubliceerd. Hoe dan ook hoor je altijd je bronnen te vermelden.
Clubbladen
Een ander grijs gebied. Ook hiervoor geldt: zolang je het maar niet op internet zet. En een bronvermelding is natuurlijk wel zo netjes.
Plagiaat
Zodra ik gevallen van plagiaat elders op internet ontdek, zal ik altijd proberen de eigenaar van de site te benaderen. Standaard geef ik hem/haar 7 dagen de tijd om de kopie te verwijderen. Daarna stuur ik een factuur voor 0,25 eurocent per woord, plus een toeslag van 200% vanwege de ongevraagde overname. In uitzonderlijke gevallen neem ik juridische maatregelen.
Waarom is plagiaat niet oké?
1. Intellectueel eigendom
Op alle teksten op internet, maar ook in kranten en tijdschriften, berust auteursrecht. Andermans teksten overnemen zonder toestemming mág gewoon niet. Ook niet als die informatie gratis toegankelijk is. En ook niet als een copyrightvermelding ontbreekt. Het auteursrecht is standaard altijd van toepassing; lees de Nederlandse wet er maar op na.
2. Moreel-ethisch
Tweevoeter steekt veel tijd en soms ook geld in het aanbieden van exclusieve informatie. Teksten van deze site overnemen is daarom gemakzuchtig en ondankbaar; vooral als je ook niet de moeite neemt om een bronvermelding toe te voegen.
Enkele auteurs hebben bovendien een vergoeding gekregen. Door hun bijdragen over te nemen profiteer je gratis van het geld dat Tweevoeter hierin heeft gestoken.
3. Schade
Als verschillende websites dezelfde teksten aanbieden, dan leidt dat er soms toe dat de originele versie van Tweevoeter lager in de zoekresultaten van Google komt te staan, of in incidentele gevallen zelfs helemaal wegvalt. Het gevolg is minder bezoek op deze site.